Nepečené datľové guľky

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 17. mája 2019     Dĺžka videa: 1 minúta 13 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Nepečený sladký RAW dezert

Suroviny

150 g
100 g
100 g
2 PL
2 PL
50 ml
štipka
 (na obalenie)

Postup

  1. 1

    Datle a hrozienka som namočila do vody na 1 hod. Pomlela som orechy a potom pridala ku nim pomixované datle s hrozienkami, kakao, hrozienka v ume a chilli. Akosi sa mi to bránilo spojiť, tak som dala ešte um. Urobila som masu a formovala guľky.

  2. 2

    Hotové som obalila v kakaovom prášku a dala do košíčkov. Vyšlo mi 17 ks. Jednu som prekrojila, aby bolo vidno, ako vyzerá a sa mi potvora zdeformovala :-). Jedna rada: to ovocie sa nechcelo dobre pomixovať, takže ten um by som pridala už hneď pri mixovaní.

  3. 3

    Sľúbené varianty: - miesto datlí: figy, slivky, marhule ... - miesto orechov: mandle, mak, kokos, rôzne iné orechy alebo semienka... - na obalenie: orechy mleté, kokos, semienka, strúhaná čokoláda ... - popr. pridať: maslo, arašídové maslo, kokosové maslo, škoricu... Ja určite skúsim figové s mandľami.




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu
Vymazať
Robievam podobne, ja nmocene ovocie mixujem spolu s orechami, vznikne mi kasovita hmota, s ktorou sa dobre pracuje. Najviac mi chutia obalovane v kakau
Vymazať
@Strucik (18.11.2017 18:30)

Guľky sa neobaľuju v kakau, ale v kakae.

5. L:Lokál (o kom? o čom?) kakae, alebo teda...v kom, v čom? Podľa vzoru mesto predsa v kakae.
1x afataga
Vymazať
@Redakcia (18.11.2017 20:58)

Gramatické kategórie
kakao

Podstatné meno, stredný rod, vzor mesto
Zdroj:  sk.openoffice.org
(generované zo slovníka pre opravu)
Skloňovanie slova "kakao"

Slovo kakao skloňujeme podľa vzoru mesto.

V nasledujúcej tabuľke sú automaticky (pokusný program vo vývoji) vyskloňované tvary slova "kakao" podľa vzoru mesto:
Pád Singulár (j.č.)
1. N:Nominatív (kto? čo?) kakao
2. G:Genitív (z koho? z čoho?) kakaa
3. D:Datív (komu? čomu?) kakau
4. A:Akuzatív (vidím koho? čo?) kakao
5. L:Lokál (o kom? o čom?) kakae
6. I:Inštrumentál (s kým? čím?) kakaom

Plurál (mn. č.)
kakaá
kaka
kakaám
kakaá
kakaách
kakaami
Vymazať
@Astor (18.11.2017 21:08)

Ďakujeme za vyčerpávajúcu odpoveď, no my sa neriadime pokusným programom vo vývoji, ale kodifikovaným slovníkom JÚĽŠ. Samozrejme, ak sa Vám páči viac tvar slova "kakae", nebránime Vám ho používať :)
V každom prípade si myslíme, že dôležitejšie pri tomto recepte - ako tvary slova kakau/kakae - je to, že sa istotne jedná o veľmi chutný dezert a recept inšpiruje mnohých na jeho vyskúšanie.
Vymazať
@Afataga , podarili sa ti, ja som sa vlani inšpirovala @Mitzy a okrem ineho som robila aj kombináciu mak a sušené slivky, obalila som ich v pufrovanom amarante z DM-ky, vyzerali efektne. Časť som pobavila do škatuliek a posledný deň pred sviatkami darovala kolegom. Mali úspech.


Vymazať
už vidím moju mladú ako ich šúľa, ona rada takéto "prírodné" patláma. Hneď jej to preposielam. @slavka2012 pekné darčeky si nabalila, ja tiež rada obdarovávam (fúha, neviem či bude cesnak spokojný s týmto výrazom) na Vianoce kamarátov doma vyrobenými dobrotami. Kde sa dajú zohnať také pekné krabičky? Či škatuľky...?
Vymazať
Gulky a guličky - ideální tvar jak na vízor, tak na papanie. Krásná práce a bezva fota! Můj tatínek gulky miloval. Každý rok se usiloval, aby naložil višně do alkoholu. Aby bylo na Vánoce do naplnění středu kuliček. Některý rok se višně v alkoholu naležely víc než bylo zdrávo a tak se masa odpeckovaných višní zakomponovala přímo do těsta. Nebylo překvapení v strede, ale celá gulka vyšla "opitá". Miloval datle i fíky, tvoje gulky, milá Afi, by mu chutily a mně také!