Domáca plnená parená knedľa

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 11. apríla 2019     Dĺžka videa: 1 minúta 41 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Lekvárom plnená domáca knedľa s makom

Napadlo vás niekedy urobiť si knedľu plnenú niečim sladkým? V tomto videorecepte nájdete návod ako si urobiť sladkú knedľu plnenú lekvárom a posypanú makom.

Suroviny

500 g
350 ml vlažná
16 g čerstvé
1 čajová lyžička
1-2 čajové lyžičky
 na potretie
Plnená parená knedľa:
Plnka :
  rozpustené
 na posypanie

Postup

  1. 1

    Do múky pridáme vodu, rozdrobené droždie, cukor a soľ. Vypracujte cesto, ktoré nechajte na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti. Vytvarujte do valčekov a necháme ešte 20 minút trochu oddýchnuť a podkysnúť. Veľký hrniec naplníme do polovice vodou. Pripravené cesto na knedle vložíme do vriacej vody, prikryjeme pokrývkou a varíme 20 minút. Počas varenia neodokrývame !!! Po 20 minútach vyberieme hotové knedle z vody, popicháme špajdľou a potrieme troškou oleja:-)

  2. 2

    Plnená parená knedľa : Cesto vypracujeme rovnako. Keď cesto vykysne preložíme ho na pomúčenú dosku a rozvaľkáme. Na hrubo ho natrieme slivkovým lekvárom a zatočíme ako závin.

  3. 3

    Vytvarovanú knedľu si necháme ešte 20 minút podkysnúť. Zatiaľ si nachystáme hrniec s vodou a parákom, a postavíme na oheň. Podkysnutú knedľu preložíme na olejom vymazaný parák, a zakrytú paríme 20 minút. Počas parenia nesmieme hrniec odokryť!!! Inak nám knedľa spľasne. Po 20 minútach knedľu popicháme špajdlou, aby sa odparila a potom ju vyberieme. Knedľu vyberieme, hneď potrieme olejom, aby neobschla a nepopraskala.

  4. 4

    Takto pripranú knedľu nakrájame polejeme roztopeným maslom a posypeme mletým makom s cukrom, alebo kakaom. Je to vlasne rýchla vyrianta parených buchtičiek, akurát ich máme hotové rýchlejšie :-)

  5. 5

    Dobrú Chuť :-)




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu
Vymazať
Vyzerá dokonale. Aj ja mám veľmi dobré skúsenosti s kysnutým cestom bez vajíčka. Je také "ľahšie". A verziu so slivkovým lekvárom určite vyskúšam čo najskôr.
Vymazať
až sa mi slinky zbiehajú...určite vyskúšam...:-)dobrý nápad a rýchlejšie ako parene buchty....:-)
Vymazať
Tie plnené určite v utorok skúsim. Dám vedieť ako to dopadlo. Vďaka za recept:-)))
Vymazať
recept na knedle s vody a bez vajíčok poznám.Robila som aj takú knedlu a je na nerozoznanie od tej s mliekom a vajíčkami,,,,Toto je úplne super nápad,,,cez týždeň to vyskúšam
Vymazať
super.. ;-) s tým lekvarom sa mi to veľmi pozdáva, určite vyskúšam... tešim sa.... a ďakujem za tip... ♥
Vymazať
To nemá chybu!! Já se sice smažím knedlíky nejíst, ale přece jen je sem tam připravuji. Ten plněný knedlík vypadá parádně:-)
Vymazať
nam tiez chuti viac domaca ako kupovana, a to s tym lekvarom musim vyskusat,vyzera to dobre........
Vymazať
krásne sa ti vydarila, tú plnenú knedľu kedysi robil aj Petr Novotný, mám ju aj v knihe od neho. Raz som to robila, je to chutné, ja som ju robila s kakaom.