Pravé stredoslovenské bryndzové halušky

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 28. februára 2019     Dĺžka videa: 4 minúty 49 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Speváčka Dana Kurtíková z folklórnej skupiny Družina pripraví pravé slovenské bryndzové halušky.

Pravé slovenské halušky bez kupovaného vrecúška s cestom, pripravené z pravých slovenských zemiakov. Dnes v štúdiu TV Varecha varí speváčka Dana Kurtíková z folklórnej skupiny Družiny. Textový prepis surovín a postupu nájdete aj na www.varecha.sk/73326

Postup

  1. 1

    Dáme si zovrieť vodu na sporák.

  2. 2

    Ošúpané zemiaky postrúhame. Pridáme vajce, štipku soli, hladkú a polohrubú múku. Vymiešame cesto.

  3. 3

    Klobásu a slaninu pokrájame a opražíme na panvici.

  4. 4

    V miske rozmiešame bryndzu s kyslou smotanou, aby bola jemnejšia.

  5. 5

    Z cesta pomocou haluškára (sitko na halušky) nahádžeme halušky do vriacej vody a premiešame. Ak nemáme haluškár, položíme časť cesta na drevenú doštičku a krájame na malé kúsky, ktoré hádžeme do hrnca s vriacou vodou.

  6. 6

    Keď halušky vyplávajú na hladinu, sú uvarené a pomocou sitka ich vyberieme.

  7. 7

    Uvarené halušky dáme do misky s bryndzou a premiešame. Podávame s opraženou klobásou so slaninou.




Diskusia k videoreceptu

Komentáre k receptu
Vymazať
To je ale odvaha nazvat to prave, ja nie som daaky fanusik, ale pokial si pamatam ani babka ci mama ziadne vajce, klobasu, dva druhy muky nedavali a ked bola dobra bryndza ani kyslu smotanu nedavali hm... sorry asi nevedeli co robia.
Vymazať
Jsem echt Prazak, nejaky patek na svete, ale halusky se vzdy varily bez vejce, bez klobasy a dokonce jsme ani neredili bryndzu! V samoskach byla k dostani jen takova mala, balicek, a vmichala se do horkych, uvarenych halusek. Polilo se skvarenou slaninou. Delam tak dodnes a kdyz mam na Slovensku chut na halusky, vzdycky se ptam, jestli neni bryndza nastavena smetanou. V pripade ze je, nedavam si je. Uzasnou chut bryndzy uplne potlaci. Stejne, jako v mnoha pripadech je posypou pazitkou nebo petrzelovou nati! Uz jsem poucena a vzdy se napred informuju, nez si halusky objednam. Zatim nejlepsi jsem jedla v kolibe pod Spisi. A u me doma :-)
Vymazať
Ziadne vajce a muka zasadne len hladka. A klobasu tiez prec, zato pridat k slaninke pokrajanu cibulu. Ale co ja uz len mozem vediet, ked som z juzneho Slovenska, vsak ano..
1x pivonka
Vymazať
Recept-nerecept ☺.6ks zemiakov je koľko,resp. koľko bačov máš doma? Pre 4 osoby cca 1kg zemiakov (po očistení!), 25Dg hrubej múky,10Dg hladkej,2KL soli,10Dg slaninky popražiť do sklovita v 5Dg masti a 25Dg bryndze. Zemiaky po nastrúhaní chvíľu necháme postáť a zlejeme vodu,vmiešame múku so soľou,pretlačíme do vriacej vody za občasného premiešania,aby sa nelepili na dno a varíme cca 8-10min.Vyberieme do misy,prelejeme masťou zo slaninky,primiešame bryndzu a na tanieri posypeme slaninkou......Keď boli deti malé,robila som ich s taveným syrom,neskôr s bryndzou,ktorú som riedila smotanou (samotná bryndza bola pre nich horká).Múka sa dáva podľa toho,aké halušky máte radšej;s hladkou sú mazľavé,s hrubou sú tvrdšie.možno sú pre niektorých najchutnejšie s polohrubou.Treba si nájsť svoju chuť. My,čo variť vieme,nám recept netreba a ako uvaria tí,ktorým nenapíšete množstvá?
Vymazať
Veru, údená slanina je najlepšia....ale ešte som nikdy bryndzu neriedila vodou, nech bola aká bola, ona pri smažení povolí.
Vymazať
@Radox1 (28.2.2019 12:37)

Nato masť, lebo pravé slovenské musia plávať v masti. Alebo v masle. Prastará mať dala haluške do misky, urobila v strede jamku a naliala do nej, aj dookola štedro masti. Alebo masla na tvarohové.
Vymazať
Konečne poriadny recept na PRAVÉ STREDOSLOVENSKÉ BRYNDZOVÉ HALUŠKY ! Takto som nikdy nerobila a už konečne viem že bryndzu treba riediť vodou. Akurát neviem či studenou alebo teplou vodou, dúfam že mi autorka receptu poradí.