Šuhajdy

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 14. decembra 2018     Dĺžka videa: 1 minúta 55 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Recept ako urobiť tradičný vianočný nepečený šťavnatý koláčik s orieškom navrchu.

Šuhajdy istotne poznáte, sú to nepečené koláčiky v papierových košíčkoch, ktoré sú tradičnou sviatočnou pochúťkou cez Vianoce. Pripravujú sa s orieškami. V tomto videu si ukážeme, ako sa šuhajdy robia. Receptov na šuhajdy nájdete pomerne dosť, tento videorecept sa inšpiroval receptom od používateľky Dorisa - www.varecha.sk/10949 (na linke nájdete podrobnejší textový postup). Dobrú chuť!

Suroviny

Poleva:
250 g, - kvalitná
90 g, (Cera)
Plnka:
150 ml
150 g
100 g
100 g
1 ks
50 g

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny a pomocky na prípravu šuhájd.

  2. 2

    V nádobre si rozpusíme stužený tuk a čokoládu- pripravíme si polevu.

  3. 3

    Mlieko s cukrom sa zvarí na niť, pridajú sa orechy vlašské mleté, pokrmový tuk, hrozienka, vajce a rumová príchuť. Všetko miešame, aby sa vajce nezrazilo na praženicu. Necháme vychladnúť.

  4. 4

    Pripravíme si na plech,alebo dosku košíčky na šuhajdy. Začíname tak, že na spodok košíčka dáme trocha čokolády.

  5. 5

    Po stuhnutí dáme do každého košíčka vychladnutú orechovú zmes.

  6. 6

    . Nakoniec znova doplníme čokoládovú polevu. Každý košíček ozdobíme polovicou vlašského orecha, lentilkou, alebo farebnými cukríkmi na zdobenie.




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu
Vymazať
Takéto šuhajdy nám robievala stará mama a posielala k Vianociam v balíku. A tiež orechové puserle, len škoda, nemám recept.
Vymazať
@jerica , @evanaaa Moja vnučka ich volá "jánošíky" lebo vždy zabudne,ako sa volajú. Urobila som ich pre ňu, ako skúšku na vianočné pečenie, dievčatá, dobrú chuť, a dakujem za komentáre
Vymazať
Suhajdy mame tiez velmi radi, ale ja ich robim bez hrozienok. Inak vypadaju ako moje.
Vymazať
Vdaka za pripomenutie.Kedysi davno sme na ne chodili do cukrarne,teraz ich urobim k sviatkom podla tvojho receptu ;-) .
Vymazať
Vypadaju naramne dobre!!! Chcem robit, ale nemam ztuzeny pokrmovy tuk. @babav , nevies ako mam tento tuk nahradit? Ja som ich tiez robievala v Cesku.
Vymazať
@kuchti čka, a keby si dala len maslo do čokolády?, to sa aj tak robieva, ale neviem, čo by so spravilo v plnke,tá by tiež mala stuhnuť.Možno menej mlieka a masa z orechov bude hustejšia. Skús. Ďakujem za komentáre.
Vymazať
@marianne69 , dneska, keď som vnučke čítala vaše komentáre, tak mi poverdala, aby som neprovokovala. Zrejme zas by si dala, poviem ti boli zas výborné, a také, ako vždy. Ďakujem.