Sviečková na smotane

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 4. apríla 2019     Dĺžka videa: 2 minúty 4 sekundy.

Foto a video: TV Varecha

Klasické české národné jedlo, ktoré je obľúbené v sviatočný deň či v nedeľu.

K sviečkovej sa samozrejme hodí knedľa, pozrite si video ako sa robí domáca knedľa

Suroviny

cca 1 kg alebo sviečkovica
40 g
cca 5 PL
veľký
80 g
50 g -koreň
50 g
1-2 PL
20 g
2-3 PL
1-2 PL na zahustenie
 (alebo kyslá smotana)
2 PL
 ako príloha

Postup

  1. 1

    Potrebné suroviny.Ja dávam šľahačkovú smotanu,keď chcem viac omáčky,dávam dve.Keď som sa ju učila variť,nikdy nemala takú chuť,ako tá "mamičkina",až sme sa od nej dozvedeli,že ten zeler musí byť velký,on dáva tú špecifickú chuť tej sviečkovej.Postupom času som kombinovala viacero receptov a pridávam tam skaramelizovaný cukor a sušený tymián,ktorý rozdrvím v dlani.Všetky tieto ingrediencie dajú sviečkovej znamenitú chuť.

  2. 2

    údenú slaninu si pokrájame na tenké pásiky a na oleji trošku popražíme a pridáme mäso vcelku,ktoré sme predtým umyli,osušili a posolili

  3. 3

    mäso si otáčame a opečieme ho zo všetkých strán

  4. 4

    mäso vyberieme a na výpeku opražíme pokrájanú mrkvu,petržlen

  5. 5

    zalejeme to vodou,aby bolo mäsko zaliate,pridáme ostatnú zeleninu:cibuľu, pokrájaný zeler.Celé čierne korenie, bobkový list, cca 2 štipky tymiánu, 2 plátky citrónu, a 1PL vegety Podravky. Zakryté varte a počas varenia mäso obracajte,pridajte 1-2PL octu.

  6. 6

    karamel si pripravujem vždy na začiatku varenia,aby sa stihol roztopiť. Na 2 PL masla skaramelizujem 3Pl cukru a zalejem trochou vody. Občas ho premiešavam,aby sa rýchlejšie roztopil

  7. 7

    rajnica bola veľmi plná,tak som to musela preložiť do väčšieho hrnca. Mäsko je uvarené a samozrejme sa "scvrklo". Mäso vyberieme a urobíme si omáčku

  8. 8

    zeleninu aj slaninku buď prepasírujeme, alebo ponorným mixérom rozmixujeme spolu so smotanou a múkou. Pridáme skaramelizovaný cukor,osolíme,dochutíme podľa potreby ešte cukrom,octom (alebo šťavou z citrónu) a vývaru si pridáme podľa potreby

  9. 9

    ja zvyknem jednu mrkvu roztlačiť vidličkou a tak pridať k omáčke,aby nam tam niečo farebné "plávalo" a ešte medzi prstami rozmrvím trošku tymiánu,aby to pekne voňalo

  10. 10

    hotová omáčka

  11. 11

    mäsko je nakrájané na tenké plátky

  12. 12

    a my "uponáhľané ženy" si kúpime hotovú knedľu a zavárane brusnice a máme chutný obedík




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu
Vymazať
Toto je presne taký istý recept ako od mojej mamky (aj s chlpami- teda s komentárom). Sviečkovú robím takto isto a netreba podľa mňa už nič vymýšľať, ani pridávať. Akurát... ja mám všetko jedlo rád farebné,( hoci ten karamel to krásne vyfarbí ), tak pridávam trošku mletej červenej papriky a ak mám čas, tak mäso prešpikujem údenou slaninou - ale nemusí byť.
Vymazať
Ano je to tá klasická sviečková aj s prešpikovaným mäsom, akurát že ja nedávam karamel, lebo mäso so zeleninou pečiem v rúre a tam chytí karamelovú chuť.
Vymazať
U nás dnes k obedu.Podobne to robím,len tam dám 2 strúčiky cesnaku a ku koncu zelerový list.Kvitujem karamel a citrón.Moja hematologička vravela,že ocot rozkladá červené krvinky.Tak mi odvtedy bez octu,ale s citrónom.
Vymazať
Tie brusnice a platky citronu davaju nenapodobnitelnu chut svieckovej. Bez tychto priloh si svieckovu ani neviem predstavit. Velmi pekne spracovany recept a pekne foto. Podla tohto receptu moze navarit chutnu svieckovu aj uplny zaciatocnik. Ukladam do MKK.
Vymazať
Ja tiež väčšinou pečiem ako @hubata , v rúre, nedávam karamel ( škoda, cukor nemôžem), ale nehodí sa mi tam cesnak, ten tiež nedávam, ani slaninu, tú som dala raz a už viac nie, tá slaninová chuť mi pokazila omáčku. Ináč, dávam viac mrkvy ako zeleru a petržlenu, ale ako na začiatku píše @babina49 , každý si varí podľa tej svojej chute.
Vymazať
Ako pise @evanaaa , mne by tiez vadila slanina. Do svieckovej cesnak tiez nedavam. Namiesto cukru davam brusnice priamo k zelenine, tie jej daju znamenitu chut a tiez horcica. Nedavam platky citronu, ale na konci varenia citronovu stavu.
Vymazať
Veľa ľudí slaninu nemusí,ale asi dodáva jedlu spolu s inými ingredienciami tú špecifickú chuť jedla. Ale,ako som už písala,každá kuchárka varí podľa priania svojej rodiny.
Špikovanie mäsa mi veľmi nejde,tak to riešim opekaním mäsa na slaninke.
@myalab ,ja tam tiež kvapnem trochu horčice,niekde som to vyčítala.
Vymazať
narobila si poriadne chute, takýto obedík u nás už dávno nebol musím najbližšie urobiť.
Vymazať
Slaninou prespikujem maso a ponorim na 1-2 dni do pacu, ktory obsahuje o.i. aj borievky. Tiez davam karamel a zaprazku, ktora lepsie drzi hustotu omacky. Ano, ocot robi ludi chudokrvnymi. Kde sa da, pouzivam citron, aj do uhorkoveho salatu. :-)
Vymazať
sviečkovú všetci milujeme a máme ju povýšenú na sviatočné jedlo, robím podobne a tiež pridávam tie borievky. Ja som skúšala kvôli mäsu variť aj v tlakovom hrnci, ale pre rýchlejšiu tepelnú úpravu surové mäso nakrájam na hrubšie plátky (rezne) naložím ich do pácu - soľ, ml. korenie, horčica, worschester, vegeta a olejom trošku zalejem. Pácujem aspoň od večera do rána. Potom všetko robím tak ako je uvedené v receptoch len mäso opečiem a vložím do hrnca spolu s ostatným.
Vymazať
rôzne chute sa tu premleli, ale cesnak určite nie, karamelnedávam, ale ten určite vyskúšam, inak dávam horčicu, slaninku, najlepšie je domáca, tú vôňu kupovaná nemá a citron až na stole, aby zostali vitamíny. alebo dávam preosiatu vegetu na konečnú úpravu, nuž dobrú chuť, každí po svojom