Úžasná bábovka à la dunajské vlny

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 6. januára 2023     Dĺžka videa: 5 minút 15 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Bábovka – to je klasika, ktorú milujeme nielen počas víkendových popoludní ku dobrej kávičke. Táto naša je dvojfarebná, s krémovou plnkou a čerešňami. Niečo, ako koláčik dunajské vlny z bábovkovej formy. Chutí fantasticky!

Suroviny

Cesto:
325 g
1,5 ČL
250 g mäkké
250 g
1 bal.
6 ks
6 PL
2 PL
Na vymastenie formy:
Plnka:
200 g
80 g
1 ks
1 bal.
1 pohár
Poleva:
150 g

Postup

  1. 1

    Cesto: Do misy preosejeme múku a prášok do pečiva. V druhej mise vyšľaháme mäkké maslo s krupicovým a vanilkovým cukrom dopenista. Do maslovej zmesi postupne po jednom zašľaháme vajcia. Potom po častiach zapracujeme múku s kypriacim práškom.

  2. 2

    Cesto rozdelíme na dve polovice. V malej miske zmiešame kakao s 2 PL cukru a mliekom a zapracujeme do jednej polovice cesta.

  3. 3

    Plnka: Syr vymiešame s vanilkovým pudingovým práškom, práškovým cukrom a vajíčkom.

  4. 4

    Bábovkovú formu s priemerom 24 cm vymastíme roztopeným maslom. Do formy dáme najprv polovicu svetlého cesta a cesto stierkou vytiahneme dohora po celom obvode formy. Na cesto navrstvíme plnku, na ktorú poukladáme polovicu odkvapkaných zaváraných čerešní bez kôstok. Ďalej pridáme kakaové cesto, rozotrieme a pomocou vidličky, ktorú na niekoľkých miestach zapichneme do cesta a pootočíme, vytvoríme mramorovanie. Nakoniec navrch nanesieme druhú polovicu svetlého cesta a povtláčame zavárané čerešne.

  5. 5

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 60 minút. Po upečení necháme bábovku vychladnúť vo forme a potom ju stále vo forme dáme ešte na 2 hodiny do chladničky. Až potom bábovku opatrne vyklopíme.

  6. 6

    Čokoládu na varenie roztopíme vo vodnom kúpeli a potom opatrne nalejeme alebo rozotrieme na vychladenú bábovku. Po zatuhnutí pokrájame.

  7. 7

    Tip: Ak by sa vychladená bábovka nedala vyklopiť, položte na vrch formy utierku namočenú do horúcej vody. Maslo, ktorým sme formu vymazali teplom povolí a zakrátko sa bábovka uvoľní.




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu
Vymazať
Bábovka vypadá dobře, o chuti nepochybuji. Trochu adrenalinkové bude pečení i vyklopení. S kouskem štěstí a trpělivosti by to mohlo vyjít. Ani višně by nebyly špatné.