Výborná plnená paprika v paradajkovej omáčke

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 29. júla 2023.

Foto a video: TV Varecha

Perfektné domáce letné jedlo, to je naša plnená paprika v paradajkovej omáčke. Porciu mletého mäska a lahodnú omáčku si určite nenechajú ujsť malí ani veľkí. Obed bude uvarený do hodiny a sýti a spokojní budú všetci.

Suroviny

6-8 ks
Plnka:
500 g mleté miešané (hovädzie a bravčové)
200 g
2 ks
Omáčka:
1 PL
2 PL
500 ml
500 ml
1 PL
2 ks
1 ks

Postup

  1. 1

    Na plnku zmiešame mleté mäso so surovou ryžou, pridáme vajcia, ochutíme soľou, korením a premiešame.

  2. 2

    Z paprík skrojíme stopku, vyberieme jadrovníky a každú papriku naplníme mäsovou zmesou. Ak zvýšila plnka, vytvoríme z nej stredne veľké guľky.

  3. 3

    Na masle opečieme múku a pripravenú zápražku zalejeme pasírovanými paradajkami. Ochutíme soľou, korením, cukrom, bobkovým listom. Vložíme aj olúpanú celú cibuľu. Na miernom ohni privedieme k varu.

  4. 4

    Naplnené papriky vložíme do omáčky, pridáme aj mäsové guľky a jemne premiešame. Všetko spolu varíme na miernom ohni asi 45 minút.

  5. 5

    Hotovú plnenú papriku servírujeme najlepšie s knedľou alebo aj so zemiakovou kašou.

  6. 6

    TIP: Ak chcete mať omáčku hustejšiu, môžete pripraviť na začiatku zápražku z 2 PL masla a 3 vrchovatých PL múky. K zahusteniu pomôže aj, ak guľky zo zvyšnej plnky ešte obalíte v múke a až potom vložíte do omáčky.




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu
Vymazať
Ako lenivec som skúšal raz takto so surovou ryžou a neuvarila sa ani v gulkach a vo väčšej paprike už vôbec nie.... Potom som to už neskúšal. Ryžu vždy predvarím. Opečiem cibuľku pridám ryžu potom mletú červenú papriku a rascu, podlejem vodou (pár milimetrov nad úroveň rýže) ak je po ruke vývar dám ten. Varím cca 10-15 minút. Odstavím a nechám tak.... Po vychladnutí vmiešam do mäsovéj zmesi... A do omáčky dávam trochu zeleru a vyvarím v nej zelerovú vňať a ešte nakladanú grilovanú papriku dodá to nový rozmer
Vymazať
Skoro takto isto varím aj ja, len nedávam bobkový list, načo? Ten zvyknem dávať do omáčok nakyslo.....a paradajky sú skôr kyslasté, preto omáčku radšej osladím, ako okyselím.....a ryžu si predvarím, surovú nedávam. Jeme ju len s chlebom, žiadne zemiaky, pyré, či knedľa nám k tomu nechutí.
Vymazať
používateľ nemá avatar
plk
@bugout (29.7.2023 08:37)

Presne ako pisete. Mne sa tiez surova ryza neuvarila. Zrejme robim nieco zle.
Vymazať
@plk (31.7.2023 08:22)

Ja som cez víkend robila plnenú papriku v rúre. Použila som do plnky surovú ryžu, ktorú som ale vopred na 2 hodiny namočila do vody a až potom zamiešala do plnky. Ryža bola potom v paprike krásne mäkká😊
Vymazať
@evanaaa (29.7.2023 18:45)

Milá @evanaaa bobkový list nedáva jedlu len kyslosť, ale aj celkom inú príchuť. Aj ja používam bobkový list do paradajkovej plnenej papriky. Jedine keď varím na turecký spôsob tam bobkový list nedám. Radím ti aby si to raz vyskúšala, uvidíš ten rozdiel v chuti😊 My jeme plnenú papriku tiež jedine s chlebom, s iným nám tiež nepasuje.
Vymazať
Ja by som mal ešte jeden tip: pred plnením odrežte paprikám špičku a po obvode zopárkrát prepichnite vidličkou. Budú sa lepšie plniť, nevznikne tam vzduchová bublina, a plnka poberie aj trocha chute z omáčky v ktorej sa varia.