Granadír

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 29. apríla 2019     Dĺžka videa: 1 minúta 31 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Grandír je známy aj ako granatiersky pochod. Tu je videorecept!

Suroviny

1000 g (varný typ A)
2 ks (stredne veľká)
100 g
250 g (fliačky)
1-2 PL
1 KL
podľa chuti

Postup

  1. 1

    Na masti si vopred rozškvaríme údenú slaninu nakrájanú na malé kocky, asi ako na halušky...

  2. 2

    Slaninu z masti precedíme a odložíme. Masť dáme do hrnca a do nej cibuľu pokrájanú na mesiačiky. Usmažíme dosklovita a pridáme na kocky nakrájané surové zemiaky. Osolíme, pridáme mletú paprika a premiešame.

  3. 3

    Stiahneme plameň na minimum, prikryjeme pokrievkou a za občasného miešania dusíme domäkka. Nepodlievame! Medzitým si uvaríme cestovinu - fliačky. Niekto robí domáce, ja som si domáce kúpil od farmára. Po uvarení pridáme k uduseným zemiakom, pridáme odloženú uškvarenú slaninu a premiešame.

  4. 4

    Podávame s kyslou uhorkou.




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu
Vymazať
Zajtra bude. Dala by som si aj teraz, ale zostalo od nedele. Tvoj granadír vyzerá super. Z tou slaninkou musí "spievať". " Ľúbime "......
1x kimlo
Vymazať
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
@Kimlo , robím tak isto ako ty, len na záver pretlačím 1 - 2 strúčiky cesnaku a sušenú majoránku, prikryjem a nechám chvíľku spojiť, skús, oplatí sa.
1x kimlo
Vymazať
Tak toto je aj môj granatír, len nedávam tú slaninku, ale možno nabudúce.....vo väčšine receptov, čo tu sú, sa akože uvaria zvlášť zemiaky a zvlášť cestovina a potom sa to len zmieša, no ja robím tak ako moja mama robievala, zemiaky dusiť, bez podlievania, (no ja v krajnom prípade dám za 1-2 PL vody, ak sa mi zdá, že trocha prihárajú), len potom tie zemiaky trošku vareškou pomliaždim.
2x kimlo, zifi
Vymazať
Pěkný recept, přiznám se, že jsem nikdy nevařila grenadýra, to změním a vyzkouším podle tebe @Kimlo , ať to pára tlačí!
Vymazať
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
Takú chuť som naň dostala, že tento týždeň ho určite varím :-).
1x kimlo
Vymazať
Moje obľúbené jedlo, teraz s novými zemiakmi to musí byť fajnové :) Pekný recept.
1x kimlo
Vymazať
U nás doma to bolo vždy tzv. jedlo zo zvyškov;buď zvýšili malé kolienka ako príloha k omáčke alebo zemiaky a vtedy prišiel na rad granadír.Keď som sa vydala,tak môj prvý pokus nebol zlý,však čo už na jedle ako je granadír pokazíte.Všetko OK ,ale niečo mi tam chýbalo a tak hanba-nehanba otázka na mamu a dozvedela som sa,že tam dáva majoránku,štipku MČK a rasce.Slaninu nie,to sme nikdy nemali,ale treba si nechať za naberačku vody z cestovín alebo ak nerobíte dusené zemiaky,tak vody zo zemiakov .Perfektné jedlo (aj recept).
2x radost, zifi
Vymazať
Takto robím presne aj ja granadír už pár rokov. Je to výborne jedlo aj mojej krvnej skupiny. Robím to v liatinovom hrnci a dosial neprihorel ani raz. Bude zajtra dnes ešte dojedáme boršč verený v kotli.
1x radost