Jadran torta

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 9. septembra 2023.

Foto a video: TV Varecha

Jadran torta patrí medzi obľúbenú klasiku slovenských cukrární. Je plná lahodných lieskovcov, pudingového krému a šľahačkovej smotany. Jednoduchá a pritom taká skvelá.

Suroviny

Korpus:
4 ks
80 g
50 g
30 g mleté
2 PL
1 PL
1 ČL
Krém:
350 ml
90 g
1 bal.
2 ks
250 g
80 g mleté
Navrch:
500 ml
2 bal.
50 g

Postup

  1. 1

    Na korpus vyšľaháme do nadýchanej peny vajcia spolu s kryštálovým cukrom. Pomaly zapracujeme olej. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, kakao, mleté lieskové orechy a po lyžiciach na nižších otáčkach zapracúvame k vaječnej pene. Cesto vylejeme do tortovej formy s priemerom 24 cm, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 ºC asi 20 minút.

  2. 2

    Upečený korpus vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a vyberieme z tortovej formy.

  3. 3

    Krém: Na plnku dve tretiny mlieka privedieme spolu s kryštálovým cukrom do varu. V tretine mlieka rozmiešame pudingový prášok a žĺtky, prilejeme k vriacemu mlieku a varíme do zhustnutia. Prelejeme do studenej misky a za stáleho miešania necháme vychladnúť.

  4. 4

    Maslo vyšľaháme do peny a po lyžiciach zapracujeme vychladnutý puding a mleté lieskovce. Krém natrieme na korpus.

  5. 5

    Smotanu vyšľaháme spolu s vanilkovými cukrami dotuha a šľahačku nanesieme na orechový krém, lyžicou vytvoríme vlnky.

  6. 6

    Vo vodnom kúpeli roztopíme nalámanú čokoládu, prelejeme ju do misky a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Čokoládou ozdobíme povrch torty.




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu
Vymazať
Mamka robi Jadranku s tenkou cokoladovou polevou navrchu. Nezlahcuje si to struhanim. Ale je vyborna, stara dobra klasika.